Go Back
+ servings
Sous Vide kerstkalkoen met cranberrysaus recept

Kalkoendij met cranberrycompote

Dit recept combineert de rijke smaak van kalkoen met de zoet-zure frisheid van cranberry’s en zorgt gegarandeerd voor een onvergetelijke kerstervaring!
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Amerikaans, Nederlands
Servings 8 personen

Keukenspullen

  • sous-vide apparatuur https://www.sousvidekenner.nl/onze-topmerken-nl/ziva-brand/ziva-savant-ziva-onetouch-12-liter-waterbak-bundel/?aff_id=24292

Ingrediënten
  

Sous-Vide kalkoendij

  • ± 1 kilo kalkoendij
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 1 el peperkorrels
  • 1 el zeezout

Cranberrycompote

  • 2 sinaasappels
  • 1 kop suiker
  • 1 kaneelstokje
  • een snufje zout
  • 1 bakje cranberries van 340 gram

Instructies
 

Sous-Vide kalkoendij

  • Vul de sous-vide waterbak en verwarm het water m.b.v. de sous-vide stick op 70 graden.
  • Rits de naaldjes van 2 takjes rozemarijn en hak ze fijn. Rits de blaadjes van 4 takjes tijm. Stamp in een vijzel 1 el peperkorrels en 1 el zeezout. Meng op een snijplank alles door elkaar en wrijf een ± 1 kilo kalkoendij van ± 1 kilo aan beide kanten erdoorheen.
  • Neem een groot formaat vacuümzak van 20 x 30 cm, stop de kalkoendij in de zak en vacumeer het met de vacuümmachine. Plaats de zak in het warme water in de waterbak en laat het vlees 4 uur garen.
  • Je kunt nu intussen de cranberrycompote (zie hieronder) en andere bijgerechten maken.
  • Na 4 uur is de kalkoen gegaard en klaar om verder te verwerken. Wanneer je de kalkoen op een later tijdstip gaat afmaken, bewaar hem dan in de koelkast en verwarm hem voordat je gaat grillen in warm water of een warmhoudlade. Omdat er maar zo kort gegrild hoeft te worden is er anders kans dat de binnenkant nog koud is. Als je de kalkoen direct gaat grillen hoeft dit uiteraard niet.
  • Verwarm de oven op grillstand (200 graden) en zodra de oven is voorverwarmd kun je de kalkoendij op het grillrooster van de oven leggen. Grill de kalkoen 5 minuten aan de bovenkant of tot het een lekker bruin korstje heeft gekregen. In ieder geval niet te lang anders heeft de kalkoen alsnog kans om droog te worden.

Cranberrycompote

  • Rasp de zest van 2 sinaasappels en pers de sinaasappels uit. Verhit de sinaasappelsap in een pannetje en breng het tegen de kook aan. Voeg 1 kop suiker toe en laat de suiker oplossen in de sinaasappelsap. Voeg 1 kaneelstokje toe, de sinaasappelzest en een snufje zout. Gooi er 1 bakje cranberries van 340 gram bij en laat het 10 minuten koken tot alle cranberries zijn opengebarsten.
  • Haal de pan van hittebron en laat de compote helemaal afkoelen.
  • Haal de kalkoen uit de oven en snij hem voor serveren in plakken. Serveer met de cranberrycompote.

Video

TIP

Probeer ook eens deze sous-vide gegaarde entrecote
Perfect Sous-Vide-gegaarde-entrecote
Keyword Kerstmenu
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel