Dit recept combineert de rijke smaak van kalkoen met de zoet-zure frisheid van cranberry’s en zorgt gegarandeerd voor een onvergetelijke kerstervaring!
Rits de naaldjes van 2 takjes rozemarijn en hak ze fijn. Rits de blaadjes van 4 takjes tijm. Stamp in een vijzel 1 el peperkorrels en 1 el zeezout. Meng op een snijplank alles door elkaar en wrijf een ± 1 kilo kalkoendij van ± 1 kilo aan beide kanten erdoorheen.
Neem een groot formaat vacuümzak van 20 x 30 cm, stop de kalkoendij in de zak en vacumeer het met de vacuümmachine. Plaats de zak in het warme water in de waterbak en laat het vlees 4 uur garen.
Je kunt nu intussen de cranberrycompote (zie hieronder) en andere bijgerechten maken.
Na 4 uur is de kalkoen gegaard en klaar om verder te verwerken. Wanneer je de kalkoen op een later tijdstip gaat afmaken, bewaar hem dan in de koelkast en verwarm hem voordat je gaat grillen in warm water of een warmhoudlade. Omdat er maar zo kort gegrild hoeft te worden is er anders kans dat de binnenkant nog koud is. Als je de kalkoen direct gaat grillen hoeft dit uiteraard niet.
Verwarm de oven op grillstand (200 graden) en zodra de oven is voorverwarmd kun je de kalkoendij op het grillrooster van de oven leggen. Grill de kalkoen 5 minuten aan de bovenkant of tot het een lekker bruin korstje heeft gekregen. In ieder geval niet te lang anders heeft de kalkoen alsnog kans om droog te worden.
Cranberrycompote
Rasp de zest van 2 sinaasappels en pers de sinaasappels uit. Verhit de sinaasappelsap in een pannetje en breng het tegen de kook aan. Voeg 1 kop suiker toe en laat de suiker oplossen in de sinaasappelsap. Voeg 1 kaneelstokje toe, de sinaasappelzest eneen snufje zout. Gooi er 1 bakje cranberries van 340 gram bij en laat het 10 minuten koken tot alle cranberries zijn opengebarsten.
Haal de pan van hittebron en laat de compote helemaal afkoelen.
Haal de kalkoen uit de oven en snij hem voor serveren in plakken. Serveer met de cranberrycompote.