Go Back
+ servings
Gevulde spaghettipompoen alla bolognese uit de oven met gesmolten mozzarella

Gevulde Spaghettipompoen alla Bolognese

Het is weer pompoentijd! Met dit recept maak ik gevulde spaghettipompoen alla bolognese - een heerlijk en voedzaam herfstgerecht. De spaghettipompoen wordt eerst geroosterd met olijfolie, oregano, peper en zout, waarna het vruchtvlees met een vork tot dunne “spaghetti” wordt getrokken. Daarna vul ik hem met een rijke bolognesesaus van gehakt, tomaat en Italiaanse kruiden, en werk het af met Grana Padano en mozzarella. Even onder de grill - en je krijgt die heerlijke, draderige gesmolten kaas waar je instant blij van wordt.
👉 Liever vega? Maak dit gerecht met plantaardig rulgehakt - net zo lekker en perfect voor een vegetarische maaltijd!
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 2 grote eters

Ingrediënten
  

  • 300 gram diepvriesspinazie
  • een spaghettipompoen
  • olijfolie
  • zout en peper
  • oregano
  • 300 gram gehakt of plantaardige rulstukjes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • een blik gepelde tomaten
  • een stukje grana padano
  • 2 bollen mozzarella
  • verse basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat 300 gram diepvriesspinazie ontdooien.
  • Snij een spaghettipompoen met een scherp mes doormidden. Haal met een lepel de pitten en draden uit de binnenkant. Smeer de binnenkant in met olijfolie en bestrooi met zout en peper en 1 tl oregano. Snij met een mesje de binnenkant een paar keer in en leg de pompoenhelften met de binnenkant naar boven in een ovenschaal. Zet de ovenschaal een half uur in de voorverwarmde oven.
  • TIP: Als je geen spaghettipompoen kunt vinden in de winkel, kun je ook een andere soort pompoen gebruiken. De structuur is anders, maar het gaat tenslotte om de smaak.
  • In de tussentijd kun je de vulling maken. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak daar 300 gram gehakt of plantaardige rulstukjes in. Snipper 1 grote ui en laat meebakken. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Laat de ui en knoflook een paar minuten fruiten en voeg dan 1 tl oregano en 1 tl gerookt paprikapoeder toe. Gooi de inhoud van een blik gepelde tomaten in de pan en knijp de tomaten met je handen fijn. Je kunt ook een blik tomatenblokjes gebruiken, dan is dat fijnknijpen niet nodig. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Na een half uur kun je de pompoenhelften uit de oven halen. Schraap de binnenkanten, over de lengte, met een vork tot sliertjes. Bij werd het meer een vermicelli structuur dan spaghetti, maar dat maakt niet uit. Als je maar sliertjes krijgt.
  • Knijp het water van de ontdooide spinazie met je handen uit en verdeel de spinazie over de binnenkant, op de pompoensliertjes. Schep de tomaten-gehakt-vulling daarop. Schaaf plakjes van een stukje grana padano en verdeel erover. Scheur 2 bollen mozzarella met je vingers in stukjes en verdeel erover. Per helft een bol mozzarella.
  • Zet de grill van de oven aan en zet de ovenschaal met pompoen onder de grill. Laat het grillen tot de mozzarella helemaal gesmolten is en het bruine plekjes begint te vertonen.
    Alas je het langer laat grillen, dan wordt de mozzarella in z'n totaliteit bruin en krokant. Ook wel lekker maar je kunt dan niet meer van die lange draden trekken.
  • Haal de ovenschaal na het grillen uit de oven en garneer de pompoen met blaadjes verse basilicum.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel