Go Back
+ servings
fusiongerecht met speklap, sperziebonen en paprika uit de wok

Fusiongerecht met Speklap en Chinese Smaakmakers

Met dit recept combineer ik het beste van twee keukens: Hollands gebakken speklap met de diepe umami en pittige smaken uit de Chinese keuken. Geen traditioneel gerecht, maar een fusion creatie die je gewoon moet proberen.
De speklapjes worden krokant gebakken en daarna gewokt met sperziebonen, paprika en ui. De smaak komt van een mix van Chinese smaakmakers: sojasaus, Shaoxing cooking wine, crispy chili oil, Chinese 5-spice en een snufje ve-tsin (MSG) voor die echte diepte.
Het resultaat? Een bord vol smaak, crunch, pit en comfort — perfect voor een doordeweekse maaltijd met een Aziatische twist.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Chinees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram witte rijst
  • 250 gram sperziebonen
  • 600 gram speklappen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 6 snoeppaprika's
  • zonnebloemolie
  • 1 el oestersaus
  • 1 el light soy sauce
  • 1 tl dark soy sauce
  • 1 el Shaohsing Rice WIne
  • 1 el crispy chili oil
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl 5-spice powder
  • ½ tl ve-tsin MSG
  • 3 bosuien

Instructies
 

  • Kook of stoom 400 gram witte rijst voor 4 personen. Bij voorkeur in een rijstkoker/stomer.
  • Breng een pan met water en zout aan de kook. Snij 250 gram sperziebonen in stukjes of gebruik een zak gebroken sperziebonen. Kook de sperziebonen in 10 minuten beetgaar.
  • Snij 600 gram speklappen in reepjes. Snij 2 uien door de helft en daarna de helften in 3 stukken. Haal de laagjes ui van elkaar zodat je schijfjes ui krijt. Snij 2 teentjes knoflook in dunne plakjes. Snij 2 gedroogde chilipepers in stukjes en snij tot slot 6 snoeppaprika's (of meer) door de helft en haal de zaadjes eruit.
  • Verhit een wok met een scheut zonnebloemolie. Doe de spekreepjes in de wok en bestrooi ze met zout. Bak de spekreepjes goudbruin en knapperig. Er loopt behoorlijk wat vet uit de speklapjes. Dat kun je desgewenst eruit scheppen met een lepel, maar laat wel wat vet over om de groenten te roerbakken.
  • Voeg de ui, knoflook en gedroogde peper toe en bak mee. Voeg daarna ook de paprika en boontjes toe.
  • Roer er 1 el oestersaus, 1 el light soy sauce, 1 tl dark soy sauce, 1 el Shaohsing Rice WIne, 1 el crispy chili oil, 1 tl gemberpoeder, 1 tl 5-spice powder en ½ tl ve-tsin door.
  • Snij 3 bosuien in ringetjes.

Serveren

  • Schep de rijst op de bodem van de kommen of bowls. Schep daar het roerbakgerecht op. Garneer met bosuiringetjes. Klaar!

Video

TIP

Probeer ook eens Dan Dan Noodles
hinese streetfoodstijl noedels met moderne twist geserveerd in een kom
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel