De bramen kun je natuurlijk los eten of door de yoghurt doen, maar om ze langer te kunnen bewaren kun je er jam van maken. Hierdoor worden de bramen geconserveerd en kun je ze zeker een jaar bewaren. De bramenjam is lekker op een beschuitje, op pannenkoeken, in yoghurt of als topping voor een bolletje roomijs.
Begin met het steriliseren van de jampotjes. Breng een grote pan water aan de kook en kook hier de jampotjes ± de deksels voor 5 minuten in. Haal de potjes met een tang uit het kokende water en laat ze uitlekken.
Spoel 1250 gram bramen (of ander fruit zoals frambozen, bessen, pruimen of aardbeien) onder stromend water af.
Gooi de afgespoelde bramen in een stoofpan en breng het fruit aan de kook. Voeg 1 pakje geleisuiker speciaal van 500 gram toe er roer erdoor. Je kunt ook gewone geleisuiker gebruiken, maar met geleisuiker speciaal gebruik je de helft minder suiker.
Zet de hittebron lager en laat het fruit 2 minuten sudderen.
Stamp met een pureestamper de bramen fijn voor een grove jam waar nog stukjes fruit in terug te vinden zijn.Voor een fijnere jam kun je een staafmixer gebruiken.
Vul de gesteriliseerde jampotjes met jam en giet ze tot aan de rand vol. Draai de deksel op de jampot en draai het potje om. Laat de jampot 5 minuten ondersteboven staan zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Zo zuigt het vacuum en is er geen kans op bederf.
Jam met agar agar
Begin met het steriliseren van de jampotjes. Breng een grote pan water aan de kook en kook hier de jampotjes ± de deksels voor 5 minuten in. Haal de potjes met een tang uit het kokende water en laat ze uitlekken.
Spoel 1250 gram bramen (of ander fruit zoals frambozen, bessen, pruimen of aardbeien) onder stromend water af.
Gooi de afgespoelde bramen in een stoofpan en breng het fruit aan de kook. Voeg 1 pakje gram van 7 gram toe en 500 gram suiker toe. Roer erdoor.De hoeveelheid suiker hangt af van jouw eigen smaak, je kunt ook 250 gram suiker toevoegen voor een minder zoete jam. De suiker helemaal weglaten kan ook, de jam wordt dan vanzelfsprekend zuurder en het is minder lang houdbaar, want suiker conserveert.
Zet de hittebron lager en laat het fruit 2 minuten sudderen.
Stamp met een pureestamper de bramen fijn voor een grove jam waar nog stukjes fruit in terug te vinden zijn.Voor een fijnere jam kun je een staafmixer gebruiken.
Vul de gesteriliseerde jampotjes met jam en giet ze tot aan de rand vol. Draai de deksel op de jampot en draai het potje om. Laat de jampot 5 minuten ondersteboven staan zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Zo zuigt het vacuum en is er geen kans op bederf.